İşçilerle birlikte fıstık toplayan Şıldak, boz fıstığın özellikle tatlı ve pastacılık sektöründe tercih edildiğini belirterek şunları söyledi:
“Şanlıurfa, ülkemizin fıstık üretiminde ilk sırada yer alıyor. Dünyada da üçüncü sıradayız. Bu yıl kuraklık nedeniyle ürün miktarı biraz az olsa da üreticilerimiz erken hasada yöneliyor. Boz fıstık, yani ‘su altı’ olarak bilinen yeşil iç, özellikle baklava ve tatlılarda kullanılıyor.”
Kentin, Türkiye’deki fıstık üretim hacminin yüzde 47’sini, ekim alanının ise yüzde 45’ini oluşturduğunu vurgulayan Şıldak, fıstığın Şanlıurfa ile özdeşleştiğini ifade etti.
Kalite ve Verimlilik İçin Önlemler
Vali Şıldak, fıstığın kalitesini ve üretimini artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Karagöz kurduyla mücadele, hırsızlık olaylarına karşı önleyici tedbirler ve üretim tekniklerinin geliştirilmesi için yoğun bir program yürütüyoruz. Geçtiğimiz aylarda düzenlediğimiz fıstık panelinin ardından bir eylem planı hazırlıyoruz. Bu plan, sadece Şanlıurfa’ya değil, diğer illere de rehber olacak” dedi.
Hasat sonrası fıstık kavlatma tesisini de ziyaret eden Vali Şıldak’a, Bozova Kaymakamı Reşit Özer Özdemir, tarım yetkilileri ve üreticiler eşlik etti.