Yerel çeşitlerin korunması ve yaygınlaştırılmasını hedefleyen projeyle, hem coğrafi işaretli ürünlerin üretimi teşvik ediliyor hem de bölge çiftçisinin üretim gücü artırılıyor.
Daha önce Urfa Kabağı ve Şelengoile başlayan hasat süreci, şimdi Birecik Patlıcanı, Urfa Kavunu, Tat Karpuzu, Urfa Biberi ve Urfa Domatesi ile devam ediyor. Bu ürünler, Şanlıurfa’nın zengin tarımsal mirasını temsil eden önemli değerler arasında yer alıyor.
Hasat edilen ürünler vatandaşla buluşuyor
Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında hasadı yapılan ürünlerin bir bölümü, belediyeye ait sosyal tesislere sevk edilerek vatandaşlara sağlıklı ve doğal gıda olarak sunuluyor. Böylece hem ata tohumlarının tanıtımı yapılıyor hem de güvenilir gıda temini destekleniyor.
Tohumlar 2026 sezonu için koruma altında
Hasat edilen ürünlerin bir kısmı ise fide ve tohumluk üretimi amacıyla ayrılıyor. Tat Karpuzu, Urfa Kavunu, Urfa Kabağı ve Şelengo gibi çeşitlere ait tohumlar özenle seçilerek temizleniyor ve +4°C’de soğuk hava deposunda muhafaza edilerek 2026 üretim sezonuna hazırlanıyor.
Esra Aksoy: Ata tohumlarını geleceğe taşıyoruz
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Büyükşehir Belediyesi Yüksek Ziraat Mühendisi Esra Aksoy, “Akıllı Tarım Merkezi’mizde tamamen ata tohumlarıyla üretimini gerçekleştirdiğimiz coğrafi işaretli ürünlerimiz sağlıklı şekilde gelişimini sürdürüyor. Hasadı tamamlanan ürünleri sosyal tesislerimize ulaştırıyoruz. Aynı zamanda bu ürünlerden elde ettiğimiz tohumları titizlikle koruyarak çiftçilerimize ulaştırıyor, ata tohumlarının yaygınlaştırılmasına katkı sağlıyoruz. Hedefimiz hem ürün çeşitliliğini hem de üretim kapasitesini artırmak” dedi.