Yaz Aylarında Göz Sağlığına Dikkat: Uzmandan Önemli Uyarılar

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Toptan, yaz mevsimiyle birlikte artan çevresel faktörlerin göz sağlığı üzerinde ciddi riskler oluşturduğuna dikkat çekti. Güneş ışınlarının daha dik açıyla gelmesi, sıcak havalar, havuz kullanımı ve klimalar bazı göz hastalıklarının görülme sıklığını artırıyor.

Yaz Aylarında Göz Sağlığına Dikkat: Uzmandan Önemli Uyarılar

 Yaz aylarında özellikle alerjik bünyeye sahip kişilerde göz kaşıntısı, yanma ve sulanma gibi belirtilerle kendini gösteren alerjik konjonktivit vakalarının arttığını belirten Doç. Dr. Toptan, havuz sonrası görülen kızarıklık, yanma ve batma gibi şikâyetlerin ise enfeksiyon ya da kimyasal tahrişe bağlı gelişebileceğini ifade etti. Bu durumun bakteri veya virüs kaynaklı konjonktivitlere yol açabileceğini söyledi.

UV Işınları Kalıcı Göz Hasarına Yol Açabilir

Güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarına uzun süre maruz kalmanın katarakt, retina hastalıkları ve halk arasında “et büyümesi” olarak bilinen pterjium gibi rahatsızlıkların oluşumunu tetikleyebileceğini belirten Toptan, şu önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı:

  • UV korumalı güneş gözlüğü ve geniş kenarlı şapka kullanımı,
  • Güneş ışınlarının en yoğun olduğu 10.00–14.00 saatleri arasında dışarıda bulunmaktan kaçınılması,
  • Açık alanda çalışan tarım işçilerinin bu saatler dışında çalışması ve mutlaka koruyucu gözlük ile şapka kullanması.

“Basit Önlemlerle Göz Sağlığı Korunabilir”

Doç. Dr. Toptan, göz sağlığını korumak için toplumsal farkındalığın önemine değinerek şu uyarıyı yaptı:

“Güneşin zararlı etkileri yalnızca yaşlıları değil, çocuklar ve gençleri de etkileyebilir. Gözlerde yanma, batma, çapaklanma veya görme azalması gibi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden bir göz hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır. Alınacak basit önlemlerle ciddi sağlık sorunlarının önüne geçmek mümkündür.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ