Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen uygulama, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Uzman Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Çıkman’ın teknik danışmanlığında gerçekleştirildi. Projede, geleneksel toprak işleme yöntemlerine alternatif olan anıza doğrudan ekimin; verimlilik, toprak sağlığı, iş gücü ve yakıt tasarrufu gibi avantajları sahada uygulamalı olarak gözlemlendi.
Uzman Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Çıkman, uygulamanın önemine dikkat çekerek, “Buğday hasadından sonra toprağı işlemeksizin doğrudan mısır ektik. Böylece hem topraktaki organik madde korunuyor hem de çiftçiye ekonomik avantaj sağlanıyor,” dedi.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Halil Hatipoğlu ise doğrudan anıza ekimin bölge tarımı açısından büyük bir kazanç olduğunu vurgulayarak, “Toprağın çıplak kalmasının önüne geçiyoruz, buharlaşmayı azaltarak su tasarrufu sağlıyoruz,” ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediyesi, bu tür demonstrasyon projelerini artırarak çiftçileri daha düşük maliyetli, verimli ve çevre dostu tarımsal üretim yöntemleriyle buluşturmaya devam edeceğini duyurdu.