Ekim öncesinde arazide detaylı kontroller yapılarak toprak tavlı hale getirildi. Ardından, tohumlara gölgede bakteri aşılaması uygulanarak toprakla buluşturuldu. Bu yöntem sayesinde soya bitkisinin köklerinde oluşacak nodüller, havadaki serbest azotu bağlayarak hem bitkinin gelişimini destekleyecek hem de toprağın azot ihtiyacını doğal yollarla karşılayacak.
Soya fasulyesi, aynı zamanda münavebe (ekim nöbeti) sistemiyle toprağın dinlendirilmesine katkı sağlayacak. Bu sayede hem organik madde oranı artacak hem de uzun vadede daha verimli ve sağlıklı üretim yapılması hedefleniyor.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Halil Hatipoğlu, “Buğday hasadının ardından Akçakale İşletmemizde 50 dönümlük alanda soya fasulyesi ekimine başladık. Kimyasal gübre kullanımını azaltarak toprak sağlığını korumayı amaçlıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Kasım Gülpınar’ın destekleriyle tarımsal projelerimizi yaygınlaştırarak sürdürüyoruz” dedi.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, gerçekleştirdiği bu uygulamayla bölge çiftçilerine örnek olmayı ve tarımda modern, çevre dostu yöntemlerin yaygınlaşmasını sağlamayı amaçlıyor.